Mai multă putere pentru inimă

Prima descriere a infarctului miocardic a fost făcută de medicii ruşi Vasili Obrazţovâi şi Nikolai Strajevski peste o sută de ani în urmă, în anul 1909. În prezent această boală ocupă primul loc la capitolul cauzelor de deces şi pierdere a capacităţii de muncă, depăşind cu mult bolile neoplazice şi infecţioase.

Mai multă putere pentru inimă

TREI FACTORI CORIGIBILI

Infarctul miocardic este una dintre cele mai grave forme ale cardiopatiei ischemice. Boala este caracterizată prin aceea că în rezultatul blocării arterelor coronare încetează brusc alimentarea cu sânge a unei anumite regiuni a muşchilor inimii, fapt care duce la moartea celulelor miocardice.

Ideal ar fi să ne preocupăm de starea inimii noastre încă atunci când nu ne deranjează nimic, pentru că este bine ştiut faptul că cel mai bun tratament este profilaxia. Conform informaţiilor oferite de OMS, factorii de bază care ne supun riscului bolilor cardiovasculare sunt fumatul, sedentarismul şi alimentaţia incorectă. Un astfel de mod de viaţă duce în 80% dintre cazuri la apariţia cardiopatiei ischemice şi a bolilor vasculare. Să analizăm detaliat fiecare dintre aceşti factori de risc.

FUMATUL DĂUNEAZĂ SĂNĂTĂŢII !!!

Despre faptul că fumatul dăunează sănătăţii ni se povesteşte încă din copilărie. Probabil că oamenii continuă să fumeze deoarece nu deţin informaţii concrete despre daunele fumatului? Fumatul creşte mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare (inclusiv infarctul miocardic) cu 50% . Acest risc creşte odată cu înaintarea în vârstă şi depinde de  numărul de ţigări fumate? Nicotina din fumul de ţigară, oxidul de carbon, benzenul, amoniacul provoacă tahicardia şi hipertensiunea arterială. Fumatul creşte agregarea trombocitară, contribuie la pronunţarea şi progresarea procesului aterosclerotic, la apariţia spasmelor arterelor coronare.  

HIPODINAMIA E PREA DE TOT

Hipodinamia este numită pe bună dreptate boala lumii moderne. Dar, spre binele nostru ea face parte din categoria factorilor provocatori ai bolilor cardiovasculare care pot fi înlăturaţi. Mişcându-ne puţin, adăugăm kilograme în plus. În fiecare kg. de ţesut adipos în plus se găsesc o mulţime de vase sangvine, care cresc considerabil efortul inimii. Obezitatea contribuie la creşterea tensiunii arteriale, dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2 şi, în rezultat, creşte substanţial riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Iar pentru soluţionarea acestei probleme este nevoie de puţin: efectuarea zilnică a exerciţiilor zilnice uşoare sau de intensitate medie la aer curat, timp de 30 de minute. Veţi reduce riscul mortalităţii din cauza cardiopatiei ischemice cu 30%. De aceea este atât de importantă activitatea fizică pentru menţinerea şi ameliorarea sănătăţii.   

POTASIUL ŞI MAGNEZIUL – UN CUPLU DE NEÎNLOCUIT

Este demonstrat faptul că în miocardul persoanelor care decedează în rezultatul bolilor cardiovasculare se conţine aproape de două ori mai puţin magneziu decât în cazul persoanelor sănătoase. În majoritatea cazurilor se observă şi o insuficienţă de potasiu. Problema este că ionii de magneziu şi potasiu participă împreună la toate procesele vitale care au loc în sistemul cardiovascular. Aceste microelemente asigură transmiterea impulsurilor nervoase inimii.

Potasiul şi magneziul îmbunătăţesc funcţia de contracţie a miocardului, în consecinţă fiind necesare pentru profilaxia şi terapia insuficienţei cardiace.

CAM PUŢIN!

Regimul nostru alimentar, chiar având un conţinut suficient de proteine, grăsimi şi glucide, este sărac în microelemente, inclusiv în potasiu şi magneziu. Sunt bogate în magneziu, de exemplu, tărâţele de grâu, seminţele de floarea soarelui, nucile, multe crupe, însă în majoritatea acestor produse se conţin, de asemenea, mulţi ioni de calciu sau fosfor, iar aceştia pot bloca absorbţia de magneziu. Asimilarea magneziului mai este împiedicată de proteine şi grăsimi. Pentru a asigura o cantitate de magneziu zilnică necesară organismului cu ajutorul acestor produse, este necesar să mâncaţi zilnic 450 gr. de spanac sau 200 gr. de varză de mare. În plus, cantitatea necesară de magneziu sau potasiu poate creşte uneori: de exemplu, stresul duce la eliminarea unei cantităţi sporite de potasiu şi magneziu din organism şi, respectiv, omul necesită o cantitate mai mare de aceste minerale pentru a le înlocui. Cantitatea necesară de potasiu şi magneziu creşte şi în cazul eforturilor fizice, sub acţiunea temperaturilor înalte (climă caldă, ateliere în care temperatura este considerabil peste cea normală, băi), în timpul sarcinii şi alăptării etc. Astfel de boli pe larg răspândite în rândul populaţiei, precum gastroduodenita, diabetul zaharat şi alte afecţiuni metabolice dereglează considerabil absorbţia de potasiu şi magneziu. De aceea astfel de pacienţi au, de asemenea, nevoie de o administrare suplimentară a acestor elemente.

SOLUŢIONAREA PROBLEMEI

Ţinând cont de cele spuse mai sus nu este de mirare faptul că, conform datelor studiilor epidemiologice, deficitul de potasiu şi magneziu se întâlneşte foarte des şi se poate manifesta atât în anumite perioade, cât şi de-a lungul întregii vieţi. Şi o stare, şi cealaltă, însă, cresc considerabil riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare grave.

Medicii ne recomandă să suplinim deficitul de potasiu şi magneziu din organism cu ajutorul preparatelor speciale, cum ar fi Panangin. În multe ţări europene există demult programe de stat orientate spre corectarea şi prevenirea dezvoltării deficitului de magneziu. Şi rezultatele sunt de-a dreptul uimitoare. De exemplu, în Finlanda, datorită unui astfel de program frecvenţa infarctelor a scăzut în ultimii 15 ani de două ori! Nu mai puţin important pentru sistemul cardiovascular este şi potasiul: în cazul insuficienţei acestuia creşte riscul aritmiilor periculoase pentru viaţă, a insuficienţei cardiace şi a accidentelor cerebrale vasculare. S-a demonstrat că creşterea consumului zilnic de potasiu cu 390 mg reduce riscul dezvoltării accidentelor vasculare cerebrale cu 40%! Aşa dar, pentru o alimentaţie corectă şi completă a inimii este nevoie de Panangin – un preparat original, produs de compania „Richter Gedeon”. Panangin conţine aspartat de potasiu şi aspartat de magneziu – săruri, care au multe afinităţi pentru celulele miocardice. O astfel de combinaţie a două componente active este eficientă în cadrul terapiilor suplimentare în cazul insuficienţei cardiace, aritmiilor, stărilor de după infarctul miocardic, precum şi în cazul hipokaliemiei şi hipomagneziemiei alimentare. Panangin restabileşte echilibrul de potasiu şi magneziu în organism. Panangin-ul se administrează atât ca tratament, cât şi în scopuri de profilaxie.

„Acest medicament se eliberează fără prescripţie medicală. Citiţi cu atenţie prospectul.

Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.”                                                                          Nr. 13490 din 23.10.2008

Recommended For You