Rinita alergica

Rinita alergica: cauze, simptome si tratament

Rinita alergica se caracterizeaza printr-o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei nazale. Incidenta acestei afectiuni este de aproximativ 80-90% in populatia globului, preponderent fiind afectate persoanele cu varstele intre 5 si 25 ani.

Cauze

Rinita alergica apare datorita unor reactii imunologice excesive in prezenta unor substante straine denumite alergeni. Gradul de sensibilizare a persoanei si cantitatea de alergeni influenteaza in mod decisiv aparitia si agravarea simptomatologiei.

Alergenii pot fi:

  • praf (acarienii existenti in acesta)
  • polen
  • mucegai
  • puf, pene, par, scuame

Simptome

La contactul cu alergenii, sistemul imunitar declanseaza o reactie inflamatorie care antreneaza dilatarea vaselor sangvine si cresterea secretiilor la nivelul mucoasei nazale:

  • stranut
  • prurit nazal
  • rinoree apoasa
  • obstructie nazala

Rinita alergica este deseori asociata cu o conjunctivita, precum si cu alte patologii cum ar fi: sinuzita, astmul bronsic, polipoza nazala, etc.

Tipuri de rinita alergica

Febra fanului – este o forma de rinita alergica sezoniera, care deseori se asociaza cu conjunctivita. Apare indeosebi primavara si vara. La inceputul primaverii, cauza majora o reprezinta polenul, in timp ce vara, cauzele sunt fanul si ierburile.

Rinita alergica perena – dureaza tot timpul anului. Este deseori asociata cu patologia de tip astm bronsic. Este cauzata de alergeni prezenti in mod constant in mediul inconjurator: acarieni din praful de casa (saltele, perne, covoare, fotolii, etc), mucegaiuri, pene, scuame animale, etc. Persoana cu rinita alergica perena pare tot timpul ca este racita. Criza se poate declansa dimineata si se poate repeta de mai multe ori pe zi.

Rinita profesionala – apare ca urmare a expunerii de o maniera constanta la diverse substante alergene existente la locul de munca (dizolvanti, detergenti, etc).

Tratament 

O serie de medicamente pot atenua simptomele rinitei alergice. Se administreaza pe cale orala, spray-uri nazale, siropuri, etc.

  • Antihistaminicele: actioneaza asupra procesului inflamator, asupra secretiilor nazale, pruritului, stranutului.
  • Decongestionantele nazale: in asociere cu medicatia antihistaminica, scad de asemenea secretiile nazale si diminueaza procesul inflamator de la nivelul mucoasei nazale. Sunt prezente in farmacii sub forma de comprimate, spray-uri nazale, siropuri. Administrarea acestora este indicata ca o metoda temporara.
  • Corticosteroizii nazali: sunt antiinflamatorii ce blocheaza reactia alergica. Se indica persoanelor care au esuat in terapia cu antihistaminice, indeosebi in rinitele alergice perene.
  • Terapia de desensibilizare: se aplica atunci cand  cea cu medicamente nu are eficienta si consta in injectarea unor doze progresive de substante alergene. Se practica pentru alergii la polen sau acarieni.

Cum luptam cu alergia la polen?

Strănuturi, nas înfundat, mâncărimi, ochi care „curg”… sună cunoscut?                                                               Nu vorbesc despre răceală, ci despre o afecţiune la fel de supărătoare, dar ceva mai greu de depistat şi tratat: alergia la polen. Până la 30% dintre adulţi şi 10-15% dintre adolescenţii pot fi afectaţi în fiecare an de aceste simptome.

Cum se manifestă alergia la polen?

Alergia la polenul de graminee este cea mai cunoscută polinoză din Europa şi din ţara noastră. Gramineele reprezintă o mare familie de plante (aproape 12.000 de specii diferite) care sunt polenizate cu ajutorul vântului, reprezentînd alergenii principali în declanșarea rinitei alergice sau alergiei la polen. În calitate de alergeni mai pot fi: praful  (acarienii existenți în acesta), mucegaiul, puful, penele, părul, scuamele etc.

Grăuncioarele de polen sunt purtate de curenţii de aer şi, atunci când şi o cantitate mică vine în contact cu ochii, nasul sau pielea persoanelor sensibilizate, poate produce reacţii ca: strănutul, mâncărimea nasului, secreţii nazale apoase, nas înfundat, lăcrimare, mâncărimea ochilor şi înroşirea lor, umflarea pleoapelor, mâncărimi în cerul gurii, tuse şi senzaţie de sufocare cu respiraţie şuierătoare.

Reacţiile alergice se repetă an de an în acelaşi sezon, odată cu creşterea concentraţiei de polen în atmosferă. Sezonul polenului de graminee sălbatice (timoftica, firuţa, păiuşul roşu, iarba câmpului, iarba de gazon) şi al gramineelor de cultură (orz, ovăz, secară, grâu, porumb) se întinde din luna martie până în septembrie, dar are un vârf polinic în lunile mai, iunie şi iulie. Nivelul polenului din atmosferă scade doar în zilele ploioase sau răcoroase şi creşte în zilele calde şi însorite.

Cum putem riposta?

Din fericire, medicina a venit cu noi şi noi soluţii la această problemă, care sunt din ce în ce mai moderne şi mai uşor de implementat. Și, din acest punct de vedere desloratadina, substanța activa a preparatului Lordestin de la Gedeon Richter, este cea mai indicată pentru administrare pacienților ce suferă de rinită alergica sau alergie la polen. De facto, această substanță activa este recomandată și în alte tipuri de reacții alergice.

Desloratadina – metabolit activ al loratadinei, metabolit din ultima genereţie, care este bine cunoscută medicilor şi în baza căreia diferiţi producători au creat zeci de preparate antialergice.

Acţiunea farmaceutică a desloratadinei o depăşeşte pe cea a predecesoarei sale de circa  4ori.            Acest lucru a făcut posibilă micşorarea dozei terapeutice a noului preparat de 2 ori (până la 5 mg).

Pe lângă acţiunea antihistaminică, noul preparat posedă şi proprietăţi antiinflamatoare. Studiile efectuate au demonstrat că desloratadina are cele mai multe afinităţi cu receptorii histaminici dintre toate antihistaminicele.

În practică aceasta înseamnă că preparatul Lordestin poate fi administrat în doze mai mici decât alte preparate antihistaminice şi doar o dată pe zi, întrucât acţiunea acestuia durează pînă la 27 de ore. Lordestin poate fi administrat indiferent de orarul meselor. În acelaşi timp, preparatul nu se cumulează în organism şi are efecte adverse minime, nu cauzează somnolenţă şi nu restricţionează conducerea automobilului sau lucrul cu dispozitivele mobile.

Avantajele net superioare ale preparatului Lordestin față de alte antialergicesunt:

  • lipsa efectului sedativ;
  • comoditatea administrării: doar o dată pe zi, într-o doză mică de 5 mg, indiferent de orarul meselor;
  • acţiune rapidă: în primele 30 de minute după administrarea comprimatului;
  • nu creează dependenţă, ceea ce este important în cazul rinitei alergice deoarece medicamentul urmează a fi administrat o perioadă lungă de timp, de exemplu, câteva luni.

Mulţi ani la rând medicii alergologi au fost nevoiţi să aleagă între preparatele antihistaminice de primă generaţie şi cele de a doua generaţie, cântărind eventualele riscuri şi beneficii. Recent, pe piaţa farmaceutică a R.Moldova a apărut preparatul companiei farmaceutice ungare Gedeon Richter – Lordestin. Substanţa activă a acestui preparat este desloratadina – metabolit activ al loratadinei, metabolit din ultima genereţie, care este bine cunoscută medicilor şi în baza căreia diferiţi producători au creat zeci de preparate antialergice.

Acţiunea farmaceutică a desloratadinei o depăşeşte pe cea a predecesoarei sale de circa  4-15 ori. Acest lucru a făcut posibilă micşorarea dozei terapeutice a noului preparat de 2 ori (până la 5 mg). Pe lângă acţiunea antihistaminică, noul preparat posedă şi proprietăţi antiinflamatoare.

Studiile efectuate au demonstrat că desloratadina are cele mai multe afinităţi cu receptorii histaminici dintre toate antihistaminicele.

În practică aceasta înseamnă că preparatul Lordestin poate fi administrat în doze mai mici decât alte preparate antihistaminice şi doar o dată pe zi, întrucât acţiunea acestuia durează pînă la 27 de ore. Acesta poate fi administrat indiferent de orarul meselor. În acelaşi timp, preparatul nu se cumulează în organism şi are efecte adverse minime, nu cauzează somnolenţă şi nu restricţionează conducerea automobilului sau lucrul cu dispozitivele mobile.

Astfel, pot fi evidenţiate următoarele avantaje ale preparatului Lordestin:

  • lipsa efectului sedativ;
  • comoditatea administrării: doar o dată pe zi, într-o doză mică de 5 mg, indiferent de orarul meselor;
  • acţiune rapidă: peste 20 de minute după administrarea comprimatului reacţia alergică se reduce;
  • nu creează dependenţă, ceea ce este important în cazurile în care preparatele antialergice urmează a fi administrate pentru o perioadă lungă de timp, de exemplu, câteva luni.

În categoria indicaţiilor terapeutice pentru administrarea preparatului Lordestin se numără diferite boli alergice, precum rinita alergică, urticaria, alergia alimentară şi medicamentoasă. Studiile pe animale au demonstrat, de asemenea, capacitatea desloratadinei de a acţiona împotriva bronhospasmului alergic acut.

Recommended For You