Hipertensiunea arterială: o chestie insuportabilă

20% din populaţia ţărilor industriale se confruntă cu problema creşterii tensiunii arteriale. Şi în ţara noastră hipertensiunea arterială este pe larg răspândită. Doar că concetăţenii noştri nu se prea grăbesc să solicite asistenţă medicală. Însă trebuie ştiu faptul că fără un tratament eficient al hipertensiunii arteriale creşte brusc riscul accidentelor cerebrale vasculare şi a infarctelor, precum şi a insuficienţei renale şi cardiace.

Un motiv de a ne pune pe gânduri

Bineînţeles că toţi noi preferăm să fim bogaţi şi sănătoşi. Doar că nici una, nici alta nu se obţin atât de uşor. Dacă nu dăm atenţia necesară sănătăţii noastre, într-o zi aceasta se poate şubrezi de-a binelea. Şi nici măcar nu vom observa acest lucru imediat. De exemplu, hipertensiunea arterială decurge practic fără simptome, doar că ne doare capul uneori… De aceea problema dată mai este numită şi „asasinul tăcut”. Şi uneori noi înşine invităm acest „asasin tăcut” în viaţa noastră!

Dvs. personal trăiţi astfel încât să vă prelungiţi viaţa sau să o scurtaţi?

Apreciaţi afirmaţiile de mai jos în dependenţă de gradul în care acestea corespund modului Dvs. de viaţă. Astfel veţi afla dacă aveţi motive de a vă alarma în privinţa hipertensiunii arteriale.

  1. Alimentele nesănătoase sunt cele mai gustoase. De aceea mănânc în permanenţă alimente grase şi prăjite. Consum zilnic până la 60 gr. de diferite grăsimi şi peste 100 gr. de carne şi mezeluri.
  2. Nu, în niciun caz – 0.
  3. Da, însă doar uneori – 3.
  4. Nu văd rostul de a mă limita la acest capitol şi mănânc chiar mai mult – 6.
  1. Greutatea mea depăşeşte limitele normale cu peste 5 kg.
    • Bineînţeles că nu – 0.
    • Da, însă nu cu peste 15 kg – 3.
    • Greutatea mea depăşeşte limitele normale cu peste 15 kg, dar n-am ce face – 6.
  1. Consider că fumatul este ceva normal.
    • Nu, nu mai fumez de peste un an – 0.
    • Da, însă nu fumez mai mult de 10 ţigări zilnic – 8.
    • Da, însă nu fumez mai mult de 20 de ţigări zilnic – 11.
    • Da, fumez mai mult de 20 de ţigări zilnic – 14.
  1. Zilnic beau mai mult de două halbe de bere (pahare de vin, păhărele de votcă).
    • Nu, cu rare excepţii – 0.
    • Da, se întâmplă destul de des – 2.
    • Da, beau zilnic şi chiar mai mult – 4.
  1. Obosesc îngrozitor din cauza eforturilor de la muncă şi de acasă.
    • Nu, aşa ceva se întâmplă destul de rar – 0.
    • Da, se mai întâmplă uneori – 2.
    • Da, mă extenuez în permanenţă, dar nu pot schimba nimic – 4.
  1. Îmi fac griji mereu pentru ziua de mâine, mi-e frică de neplăcerile pe care le-ar putea aduce aceasta.
    • Nu, sunt întotdeauna echilibrat – 0.
    • Nu întotdeauna, însă destul de des – 2.
    • Da, de mult timp deja trăiesc această stare – 4.
  1. Rudele mele au tensiunea arterială ridicată.
    • Nu, în niciun caz, nu ştiu despre aşa ceva – 0.
    • Da, unul dintre părinţii mei a avut o astfel de problemă – 2.
    • Da, ambii părinţi şi (sau) fraţii si surorile – 4.
  1. Am deseori dureri de cap, iar uneori chiar îmi simt capul ca de plumb.
    • Nu, aproape că nu mi se întâmplă aşa ceva – 0.
    • Nu foarte frecvent, deşi mai des ca înainte – 2.
    • Da, deseori – 4.
  1. Chiar şi în cazul unor eforturi nu prea mari şi în stare de repaus se întâmplă să am bătăi puternice ale inimii, uneori cu întreruperi.
    • Nu, nu am avut niciodată astfel de probleme – 0.
    • Da, se întâmplă uneori, însă rar şi nu foarte intensiv – 2.
    • Da, tot mai des şi mai alarmant – 6.
  1. Sunt un om activ, aş spune chiar neastâmpărat. Sunt mereu în aşteptarea sarcinilor care urmează a fi soluţionate!
    • Nu, nu fac parte din această categorie – 0.
    • Da, sunt mai curând neastâmpărat decât liniştit, dar mă pot obliga să fiu şi calm – 2.
    • Da, sunt mereu implicat în ceva, deseori până cad jos de oboseală – 4.

MAI PUŢIN DE 10 PUNCTE

Dacă nu înfloriţi lucrurile, atunci nu sunt cauze pentru dezvoltarea hipertensiunii arteriale. Cu toate acestea, nu uitaţi cât de folositoare sunt gimnastica şi plimbările la aer curat. Includeţi în regimul Dvs. alimentar produse folositoare, bogate în săruri de magneziu (fulgi de ovăz, nuci, cereale) şi potasiu (cartofi copţi, stafide, caise uscate, varză, vinete, caise). Nu uitaţi şi despre fructele de mare. Iar dacă aveţi peste 40 de ani, este necesar să faceţi un examen medical nu mai rar decât de două ori pe an.

ÎNTRE 11-20 DE PUNCTE

Indiferent dacă vi s-a ridicat sau încă nu tensiunea arterială, aveţi motive mai mult decât suficiente pentru a vă alarma. Străduiţi-vă să le înlăturaţi: alimentaţi-vă raţional, aveţi grijă de greutatea Dvs., reduceţi consumul de nicotină şi alcool. Obligaţi-vă zilnic să faceţi măcar câteva eforturi fizice: urcaţi pe scări în loc să folosiţi liftul, faceţi gimnastică. Încercaţi să vă controlaţi tensiunea până şi după ce veţi face 10 aşezări. Problema este că în afară de tensiunea normală şi cea ridicată, există tensiunea „labilă” intermediară. Aceasta este normală în stare de repaus şi creşte în cazul unui efort nesemnificativ. Tensiunea arterială labilă este prevestitoarea sau primul grad de hipertonie.

ÎNTRE 21-30 DE PUNCTE

Faceţi parte din categoria de persoane cu tendinţă spre tensiunea ridicată. Doar medicul poate constata dacă aveţi hipertonie sau doar provocaţi apariţia acesteia prin obiceiuri proaste. Renunţaţi la zahăr, dulciuri, produsele făinoase, produsele de cofetărie, încercaţi să nu consumaţi produse grase, prăjite şi sărate. În schimb consumaţi cât mai multe fructe, mai ales proaspete. Şi nu uitaţi: pierzând un kilogram din depunerile de grăsime, reduceţi tensiunea arterială în mediu cu un milimetru pe coloana de mercur.

SĂ OPTĂM PENTRU O TENSIUNE NORMALĂ!

Aşadar, dacă bănuiţi că aveţi probleme cu tensiunea arterială, este necesar să consultaţi medicul. Şi dacă nu sunt motive să vă plângeţi de starea generală şi nu aveţi dureri de cap niciodată? În aşa caz… În primul rând, faceţi rost de un tonometru şi oricum controlaţi-vă tensiunea arterială. În al doilea rând, luaţi măsuri de profilaxie:

Străduiţi-vă să reduceţi pe cât este posibil stresurile şi nervozitatea din viaţa Dvs., înlocuindu-le cu emoţii pozitive. Hippocrates afirma: „Tristeţea, nostalgia, frica, furia distrug corpul.” Şi avea perfectă dreptate.    

Acum să vorbim despre alimentaţie. Medicii ştiu demult că clorura de sodiu – sarea de bucătărie – este unul dintre factorii care contribuie la creşterea tensiunii arteriale. Iar concentraţia de potasiu şi magneziu în sângele hipertonicilor este mult mai scăzută decât la persoanele sănătoase. De aceea cardiologii declară în mod întemeiat că excesul de sodiu şi deficitul de potasiu şi magneziu este unul dintre factorii care provoacă creşterea tensiunii arteriale, iar odată cu aceasta – şi riscul de accidente cerebrale vasculare. Panangin restabilește echilibrul de potasiu și magneziu în organism. Panangin se administrează atât ca tratament, cît şi în scopuri de profilaxie. Panangin este prescris în scopul terapiei complexe a cardiopatiei ischemice, distoniei neurocirculatorii, sindromului oboselii cronice, hipertensiunei arteriale precum şi în cazul spasmelor musculare.

Recommended For You