ZONE DE RISC: UNDE ESTE CEL MAI UȘOR PENTRU A TE ÎMBOLNĂVI DE DIAREE

Diareea este o afecțiune patologică în care scaunul unei persoane este excretat de 3 ori pe zi și aproape la infinit.

10, 15, poate chiar 20 de ieșiri la toaletă, un „rezultat lichid”,  crampe în abdomen, o stare generală de rău și deshidratare a corpului – toate în una –  diareea. Cel mai adesea, această afecțiune patologică are o origine infecțioasă. Vom vorbi despre acele „zone de risc” în care să luați o infecție, iar ca urmare diareea, este deosebit de mare.  Vă prezentăm TOPUL celor mai periculoase 8 locuri, unde probabilitatea de a-ți provoca diaree e cea mai înaltă.                                                                                                                               

1.  Apele deschise. Când este cald afară (și aceasta nu trebuie să fie o vară calendaristică; turiștii petrec adesea sezonul de iarnă în țări fierbinți), bacteriile patogene se pot multiplica activ în apă; Fecalele animalelor intră, de asemenea, pot nimeri în apă. Câteva înghițituri de apă în timp ce înotați și vă scufundați – și infecția intră în organism, începând munca sa distructivă. Cu cât vremea rămâne mai mult timp cu temperatura aerului peste +25 de grade, cu atât este mai mare probabilitatea de infecție.                       

2. Cafenele de pe plajă. O „gustare” rapidă pe orice plajă din lume poate fi periculoasă pentru sănătate. De regulă, în cafenelele mici sezoniere nu sunt foarte bine echipamente cu surse de depozitare a alimentelor, iar pe vreme caldă, bacteriile patogene încep să se înmulțească în 20-30 de minute. Dacă ați mâncat chiar și un hot dog foarte proaspăt și gustos, care a fost scos din frigider de doar o oră, probabilitatea să deveniți o victimă a diareei este mare.                                                                     

3.  Fast food-ul. Food cort-urile din centrele comerciale și de agrement oferă toate bucătăriile lumii. Sushi și rulouri cu pește și fructe de mare crude, cartofi cu diverse umpluturi, clătite și cereale, burgeri, salate și pizza… Dar pe lângă potolirea foametei și distracția în astfel de locuri, există întotdeauna șansa de a face o infecție intestinală cu diaree, febră, greață și alte tulburări fiziologice. Există mai multe motive. În primul rând, acestea sunt, de regulă, chiuvete în care vă puteți spăla pe mâini, care sunt absente în food-corturi. Da, există toalete în toate centrele comerciale și de agrement, dar totuși trebuie să ajungeți până la ele… Adesea, chiar și adulții neglijează regulile de igienă. În al doilea rând, în localurile fast-food este dificil să fii sigur de calitatea produselor – până la urmă, acestea nu sunt restaurante sau chiar cafenele în sensul deplin al cuvântului. Iar utilizarea alimentelor de calitate scăzută sau procesate necorespunzător (de exemplu, carnea, peștele, ciupercile insuficient gătite), încălcarea regulilor și a condițiilor de depozitare a produselor este una dintre cele mai frecvente cauze ale diareei.

4. Casa la tara. Da, da, casuța de vară atrăgătoare și iubită, mult dorită, un paradis suburban personal este, de asemenea, o zonă de risc pentru dezvoltarea diareei. La urma urmei, mulți oameni mănâncă imediat legume din propriile lor grădini, fructele direct din pomi, fără să se spele. „Și ce dacă? Nu am chimie aici!” – afirmă locuitorii căsuțeor de vară… și fug la toaletă. O asemenea abordare e la un pas de diaree.                                                                                                    

5. Grădinițele. În grădinițe, o infecție intestinală se poate transmite ușor prin contactul gospodăresc. Copiii mici încă nu își controlează prea bine acțiunile și dorințele, pot linge jucării, pot pune mâinile murdare în gură, uită să le spele după ce merg la toaletă, pot împărți o jumătate de bomboană sau o prăjitură cu un prieten. Prin urmare, adesea dacă un copil dintr-un grup se îmbolnăvește de diaree, așteptați-vă la o mini-epidemie. În plus, contribuie la răspândirea rapidă a infecțiilor și la faptul că capacitățile de protecție ale corpului copilului nu sunt la fel de mari ca cele ale unui adult.   

6. Școlile. Neglijarea de către adolescenți a standardelor de igienă și calitatea nu întotdeauna înaltă a meselor școlare sunt doi factori importanți care ne permit să catalogăm școlile drept centre de risc pentru dezvoltarea diareei.                                                                                                                                                                  

7. Piscinele. Apa din piscină este clorurată sau ozonizată pentru dezinfecție. Cu toate acestea, atunci când vizitați piscina, prin care trec câteva sute de oameni pe zi, este posibilă infectarea cu o infecție intestinală bacteriană.                                                                                                                         

8. Cantinele. Spații mici de bucătărie există astăzi în multe companii mari și mijlocii. Acest lucru este convenabil, dar nu întotdeauna sigur – la urma urmei, oamenii folosesc aceleași feluri de mâncare și cine și cum le spală este la discreția fiecăruia. În astfel de condiții, este imposibil să se excludă infecția cu o bacterie intestinală. 

Ce e de făcut?

Dacă diareea s-a întâmplat deja, nu o poți lăsa nesupravegheată, bea ceai tare și te gândești „Ei bine, voi avea răbdare câteva zile și totul va dispărea de la sine”. Poate va trece – sau poate nu. Nu jucați ruleta cu această boală! Odată cu apariția unei infecții intestinale, cel mai important lucru este să scapi organismul de agentul infecțios care a cauzat diareea. Dacă nu se face acest lucru, ci se administrează preparae care opresc mecanic scaunul moale, atunci simptomele vor dispărea temporar, dar problema în ansamblu va rămâne. Microorganismele patogene blocate în interior vor continua să se înmulțească și să otrăvească o persoană cu produsele activității sale toxice. Această afecțiune se numește intoxicație a organismului și se manifestă prin febră mare, slăbiciune, letargie, lipsă de poftă de mâncare, greață și vărsături, dureri de mușchi și articulații, care amintesc de senzațiile de răceală sau gripă.

Pentru a preveni o astfel de dezvoltare neplăcută a evenimentelor, este important să folosiți antiseptice intestinale speciale pentru diareea de origine infecțioasă – medicamente care luptă direct cu cauza internă a diareei și nu doar cu manifestările sale externe. Un exemplu de astfel de antiseptic intestinal este medicamentul Stopdiar, care ajută la eliminarea florei patogene fără a „bloca” problema în interior. Acest medicament nu numai că elimină agentul infecțios, dar ajută și la menținerea și restabilirea microflorei intestinale sănătoase, care este foarte importantă în lupta împotriva diareei. Stopdiar este disponibil sub formă de tablete pentru adulți și copii de la vârsta de 6 ani, capsule pentru adulți și copii de la 7 ani, precum și sub formă de suspensie care poate fi utilizată chiar și în tratamentul diareei și intoxicării la copiii de la 2 luni – datorită acestui lucru, remediul poate fi numit că este pentru întraga familie.              

Recommended For You