Despre Diaree, despre Stopdiar

OMS definește diareea ca fiind prezența a 3 sau mai multe scaune apoase într-o singură zi. Diareea poate fi periculoasă atunci cînd este netratată, ea reprezintă o cauză majoră de morbiditate atît la copii, cît și la adulți, pentru că determină deshidratarea ce impiedică funcționarea normală a organismului prin pierderea de lichide și electroliți (sodiu și potasiu), putînd duce chiar și la deces. La bătrîni, deshidratarea este mai periculoasă întrucât există disfuncții ale diferitelor organe (rinichi) și toxinele de orice natură se elimină mai greu.

Cine nu s-a confruntat măcar o singură dată în viață cu aceasta problema? La apariția ei toți ne întrebăm care au fost cauzele instalării acestei afecțiuni neplăcute și cît de gravă este ea.

Care sunt cauzele aparitiei diareei ?

Cauzele sînt multiple:

infecțiile bacteriene: provocate de consumarea fie de alimente, fie de apă contaminată; cele mai frecvente bacterii ce pot cauza probleme digestive sunt: Campylobacter, Salmonella, Shigella, si Escherichia coli (E. coli).

infecțiile virale: produse de virusi ca – enterovirus sau rotavirus (cel mai frecvent), citomegalovirus, virusul hepatitei, herpes simplex virus.

paraziții: cei mai întâlniți fiind Giardia lamblia, Entamoeba histolytica și Cryptosporidium

medicamentele: pot duce la apariția diareei, prin reacțiile adverse pe care le determină; dintre acestea cele mai des incriminate sînt: antiacidele, antibioticele, antiinflamatoriile nesteroidiene(AINS) , suplimentele alimentare care conțin magneziu, chimioterapicele.

alergiile la diferite alimente.

Alte cauze pot fi: călătoria în altă țară (diareea călătorului), sau schimbarea tipului de alimetație.

Diareea acuta durează 1-3 zile. Prezența peste 3 zile a unui scaun anormal definește diareea cronică.

Care sunt simptomele ?

Pe lîngă prezența de scaune numeroase, cu consistență scăzută și volum mare mai apar și următoarele simptome ca: durerile abdominale; incontinența (necesitatea de a merge urgent la baie); greața; vărsăturile; balonarea ș.a.

Cînd  devine diareea periculoasă?

Este foarte important de a merge la medic daca prezentați următoarele simptome: febră mai mare de 38 º C; dureri abdominale puternice; sânge sau puroi în scaun; deshidratare; daca diareea persistă mai mult de 3 zile.

Diareea determina complicatii?

Deshidratarea este complicația diareei care poate pune în pericol viața prin pierderea de lichide și electroliți.

Cum trebuie tratată diareea? 

Tratamentul diareei trebuie să cuprindă terapia antibacteriană și reechilibrarea hidroelectrolitică, adică hidratarea;
Frecvent însă, pentru depistarea agentului patogen nu este suficient timp şi posibilităţi. Deaceea, terapia antibacteriană, de regulă, este indicată empiric. Stopdiar este un preparat antidiareic pentru tratamentul empiric al diareei acute și cronice la copii și adulți. Preparatul Stopdiar dispune de 2 forme farmaceutice: pentru adulți – comprimate, iar pentru copii – suspensie. Stopdiar suspensia conține simeticonă pentru a înlătura flatulența frecvent întîlnită în diaree, are gust plăcut de banană, pentru a putea fi administrat cu ușurință copiilor și nu conține alcool. Preparatul se eliberează din farmacii cu rețeta medicului.
Stopdiar comprimate pentru adulți se eliberează fără prescripție medicală. Ambele forme farmaceutice ale preparatului Stopdiar au următoarele avantaje net comparabile cu alte preparate antidiareice:

  • NU se asimilează în sînge de la nivelul tractului gastro-intestinal, acționează doar în calitate de antiseptic enteral;
  • NU influențează flora intestinală a tractului gastro-intestinal;
  • NU cauzează apariția tulpinilor rezistente;
  • Efectul se manifestă în primele ore de tratament;
  • Previne dezvoltarea suprainfecției bacteriane în infecțiile intestinale de origine virală
  • NU provoacă efecte toxice.

STOPDIAR – Stop diareea!

Recommended For You