Alergia – un subiect sensibil

Alergia este una dintre cele mai viclene boli! Pentru ea nu contează ce vârstă aveţi. Aceasta se manifestă absolut individual şi decurge deseori sub o formă ascunsă. Alergia este reacţia sistemului imunitar la substanţele străine. Formele de manifestare a acesteia sunt diverse: de la prurit, erupţii cutanate sau băşici, tuse şi insuficienţă respiratorie până la vomă, diaree, dureri în burtă şi chiar şoc anafilactic. Alergia ocupă al treilea loc după „popularitate” printre celelalte afecţiuni. Conform prognozelor medicale, către anul 2015 jumătate din populaţia Europei va suferi de alergie.

Alergia are un inamic periculos! Boală de la mirosul de trandafiri

În prezent alergia este numită „epidemia secolului al XXI-lea”. Cu toate acestea, ea este cunoscută medicilor încă de la începutul omenirii. Medicul Galenus din Roma Antică scria în secolul al II-lea despre guturaiul care apare de la mirosul trandafirilor. Dar şi cu mult înaintea lui Galenus tămăduitorii antici descriau cazuri de alergii. De exemplu, Hipocrat descria, în secolele V-IV î.e.n., cazuri de boală uşoară în rezultatul intoleranţei la unele produse alimentare, precum şi simptome ale alergiei la polenul florilor.

În prezent alergiile au devenit un fenomen de amploare: conform diferitor evaluări, acestea afectează de la 20 până la 40% din populaţia planetei. La tipurile clasice de alergie acum s-a adăugat şi alergia la bani (aceasta este provocată de monedele euro cu conţinut de nichel), la muncă (datorată concentraţiei înalte de ozon emis de aparatele electronice) şi chiar la oameni (aceasta fiind întâlnită la animale).

Şi dacă tipurile enumerate de alergie, sunt destul de rare, atunci diferitele urticarii, polinoze, rinite, bronşite astmatice etc. sunt răspândite pe larg şi cauzează oamenilor o mulţime de incomodităţi.

 Plec urgent din aceste locuri…

Anume aşa procedează deseori persoanele care suferă de alergii sezoniere, adică de polinoze. Tabloul clinic al polinozelor este foarte divers şi variază de la rinite nesemnificative până la crize puternice de astm bronşic, care prezintă pericol pentru viaţa pacientului. Schimbarea temporară a locului de trai este uneori unica metodă eficientă de a scăpa de alergie.

 Mulţi ani la rând medicii alergologi au fost nevoiţi să aleagă între preparatele antihistaminice de primă generaţie şi cele de a doua generaţie, cântărind eventualele riscuri şi beneficii. Recent, pe piaţa farmaceutică a R.Moldova a apărut preparatul companiei farmaceutice ungare Gedeon Richter – Lordestin. Substanţa activă a acestui preparat este desloratadina – metabolit activ al loratadinei, metabolit din ultima genereţie, care este bine cunoscută medicilor şi în baza căreia diferiţi producători au creat zeci de preparate antialergice.

Acţiunea farmaceutică a desloratadinei o depăşeşte pe cea a predecesoarei sale de circa  4-15 ori. Acest lucru a făcut posibilă micşorarea dozei terapeutice a noului preparat de 2 ori (până la 5 mg). Pe lângă acţiunea antihistaminică, noul preparat posedă şi proprietăţi antiinflamatoare.

Studiile efectuate au demonstrat că desloratadina are cele mai multe afinităţi cu receptorii histaminici dintre toate antihistaminicele.

În practică aceasta înseamnă că preparatul Lordestin poate fi administrat în doze mai mici decât alte preparate antihistaminice şi doar o dată pe zi, întrucât acţiunea acestuia durează pînă la 27 de ore. Acesta poate fi administrat indiferent de orarul meselor. În acelaşi timp, preparatul nu se cumulează în organism şi are efecte adverse minime, nu cauzează somnolenţă şi nu restricţionează conducerea automobilului sau lucrul cu dispozitivele mobile.

Astfel, pot fi evidenţiate următoarele avantaje ale preparatului Lordestin:

  •  lipsa efectului sedativ;
  •  comoditatea administrării: doar o dată pe zi, într-o doză mică de 5 mg, indiferent de orarul meselor;
  •  acţiune rapidă: peste 20 de minute după administrarea comprimatului reacţia alergică se reduce;
  •  nu creează dependenţă, ceea ce este important în cazurile în care preparatele antialergice urmează a fi administrate pentru o perioadă lungă de timp, de exemplu, câteva luni.

În categoria indicaţiilor terapeutice pentru administrarea preparatului Lordestin se numără diferite boli alergice, precum rinita alergică, urticaria, alergia alimentară şi medicamentoasă. Studiile pe animale au demonstrat, de asemenea, capacitatea desloratadinei de a acţiona împotriva bronhospasmului alergic acut.

Lordestin. Fără frică de alergie.

Acesta este un medicament. Citiţi cu atenţie prospectul.  Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.” Certificat Nr. 23383 din 30.03.2017

Recommended For You