În atenţie specială: ONICOMICOZA

Dacă încă nu demult infecţiile micotice afectau a cincea parte din populaţia planetei (20%), atunci astăzi acestea afectează a patra parte (adică 25%). Cele mai răspândite sunt afecţiunile micotice ale picioarelor şi unghiilor, fapt care, în opinia specialiştilor, este legat de înrăutăţirea mediului ecologic, iar într-un şir de ţări, inclusiv Moldova – şi a mediului social-economic.             În acelaşi timp există părerea precum că statistica oficială a micozelor nu este decât vârful aisbergului, întrucât multe persoane nu solicită asistenţă medicală calificată.

În atenţie specială: ONICOMICOZA

UNGHIILE SUNT ÎN PERICOL: CAUZE…

Categoria factorilor de predispunere include:

  • Traumele mecanice ale lamei unghiei;
  • Acţiunea permanentă a condiţiilor nocive profesionale (contact de durată cu apa, detergenţii sintetici, degresanţi, în rezultat fiind posibilă înmuierea lamelor unghiilor);
  • Particularităţile anatomice ale piciorului (spaţii interdigitale mici, care au ca rezultat aerisirea insuficientă a piciorului);
  • Particularităţile individuale ale transpiraţiei (în cazul predominării unui sistem vegetativ de tip simpatic – prezenţa mâinilor şi picioarelor reci şi umede);
  • Purtarea încălţămintei strâmte, fapt care duce la deformarea piciorului;
  • Purtarea încălţămintei din materiale sintetice (fapt care contribuie la crearea unui mediu umed şi cald, ce condiţionează dezvoltarea şi înmulţirea ciupercilor);
  • Dereglări de metabolism;
  • Dereglarea circulaţiei venoase şi arteriale (varice, endarterită obliterantă);
  • Starea imunodeficitară de diversă origine.

…ŞI CONSECINŢELE

Onicomicozele afectează cel mai frecvent unghiile de la degetele picioarelor şi mult mai rar – cele de la degetele mâinilor. Formele uşoare de onicomicoză pot fi însoţite de simptome nesemnificative sau pot decurge fără simptome. Primii indici ai bolii apar treptat şi la început sunt aproape inobservabili – se modifică culoarea şi grosimea marginii lamelor unghiilor.           Apoi unghiile capătă o nuanţă albuie, se îngroaşă şi se desprind de patul unghial. Astfel de indici variază în funcţie de agentul patogen sau de ansamblul de agenţi patogeni.

Unghiile distrofice şi îngroşate creează incomodităţi de natură funcţională şi estetică, fiind cauza senzaţiilor dureroase la purtarea încălţămintei şi făcând dificilă îngrijirea lamelor unghiilor. Infecţia micotică contribuie la alergizarea organismului, la dezvoltarea multor boli cronice ale pielii şi mai mult decât atât, serveşte drept poartă de intrare pentru alte infecţii.

Astfel, pe de o parte, onicomicozele reprezintă un focar de infecţie micotică şi o sursă de răspândire a infecţiei pe pielea pacientului. Pe de altă parte, pacienţii cu onicomicoze sunt surse de răspândire a infecţiei atât printre membrii propriei familii, cât şi în locurile publice, aşa ca băile, cabinele de duş, piscinele, saunele etc.

INFANTERISTUL „STELAR”

Preparatele antimicotice fac parte din unul dintre cele mai numeroase grupuri de preparate medicamentoase utilizate în dermatologie, care numără peste 100 de denumiri şi peste 20 de forme medicamentoase.

Din categoria celor mai eficiente substanţe antimicotice face parte şi terbinafina – un preparat antimicotic cu spectru larg de acţiune din grupul alilaminelor.

Chiar şi în concentraţii mici terbinafina are o acţiune fungicidă pronunţată asupra dermatofitelor (după eficienţa sa, depăşeşte toate preparatele antimicotice cunoscute), a ciupercilor dimorfe şi a unor mucegaiuri. Acţiunea asupra drojdiilor poate fi fungicidă sau fungistatică, în dependenţă de tipul suşei.  

Terbinafina inhibă creşterea celulelor fungice, acţionând la nivelul fermenţilor acestora şi blocând sinteza substanţelor de care acestea au nevoie. Celulele fungice, confruntându-se cu un deficit iremediabil al acestor substanţe, sunt distruse. Astfel, terbinafina distruge agenţii patogeni ai infecţiilor micotice şi previne apariţia acestora pe viitor.

Este necesar de remarcat că eficienţa terbinafinei în tratarea onicomicozelor provocate de dermatofite, mucegaiuri şi drojdii, este de circa 94%.

AVANTAJELE APLICĂRILOR „LOCALE”

Crema Terbisil are ca substanţă activă terbinafina.

În cazul aplicării locale a cremei Terbisil pe regiunile afectate, substanţa activă se concentrează în epidermă, fapt care exclude acţiunea sistemică.

Studiile clinice au demonstrat că în cazul aplicării locale crema Terbisil:

  • Este foarte eficientă în cazul diferitor specii de ciuperci care afectează pielea;
  • Tratează afecţiunile micotice ale pielii într-un termen scurt (durata tratamentului este determinată de natura şi gravitatea bolii);
  • Este într-atât de inofensivă, încât poate fi utilizată şi pentru tratarea micozei la copiii de peste 2 ani;
  • Se absoarbe uşor, nu lasă urme pe haine, nu are miros.
  • În perioada tratamentului cu crema Terbisil poate apărea uneori prurit sau o senzaţie de arsură uşoară pe locul aplicării, fapt care nu necesită însă anularea tratamentului.

STRATEGIA DE PROFILAXIE

Profilaxia onicomicozelor poate fi primară (orientată spre prevenirea infectării primare) şi secundară (previne infectarea repetată sau activarea infecţiei).

Pentru a nu fi supuşi atacului micozei, trebuie să evitaţi factorii de risc (să nu purtaţi încălţăminte străină şi nici să nu o împrumutaţi pe a Dvs., să nu folosiţi accesorii străine pentru baie, să nu mergeţi desculţ prin casă şi în locurile publice, să dezinfectaţi obiectele de folosinţă comună, să nu purtaţi un timp îndelungat încălţăminte incomodă sau din cauciuc etc.)

După vizitarea locurilor publice sau a contactului cu bolnavii de onicomicoză puteţi folosi în scop de profilaxie remedii antimicotice precum este crema Terbisil cu aplicare locală.

Tratamentul onicomicozei trebuie început la timp, iar pe durata acestuia este foarte important să se respecte o dietă strictă, cu excluderea din alimentaţie a dulciurilor, dar şi a alimentelor bogate în glucide şi grăsimi.

Pentru a evita recidivele bolii, este necesar să respectaţi cu stricteţe prescripţiile medicului şi recomandările farmacistului, să faceţi dezinfectări până la creşterea deplină a unghiilor sănătoase şi să urmaţi tratamentul până la capăt.

Recommended For You