Particularităţile odihnei în perioada de vară: infecţia micotică

Fiecare decide în mod independent unde şi cum să-şi petreacă concediul. Important e ca în rezultat să rămână doar amintiri frumoase! Fiţi de acord că e întotdeauna neplăcut ca odihna să fie stricată din cauza stării generale proaste. Infecţiile micotice se deosebesc prin „democraţie” şi atacă persoanele care se odihnesc în cele mai diverse locuri – pe plaja din oraş, la piscină şi chiar în cabina de duş a unui hotel scump.

Particularităţile odihnei în perioada de vară: infecţia micotică

CE, UNDE, CÂND?

            În prezent sunt descrise şi studiate în jur de 70 000 de specii de ciuperci, din care 400 de specii sunt agenţi patogeni ai bolilor la om. 

            Factorii care contribuie la dezvoltarea micozelor pot fi împărţiţi în mod convenţional în:

  • externi (umiditatea permanentă, crăpăturile şi zgârieturile de pe piele, clima caldă şi umedă);
  • interni (stările imunodeficitare, dereglările metabolismului, diabetul zaharat, obezitatea, terapia imunosupresoare, administrarea preparatelor antibacteriale, ş.a.).

În dezvoltarea procesului micotic o importanţă deosebită o au traumele. O piele intactă a unui om matur sănătos protejează în mod eficient organismul de infecţiile externe, întrucât este aproape impermeabilă pentru microorganismele patogene, inclusiv pentru ciupercile patogene. Lezarea pielii duce la modificarea structurii acesteia şi la slăbirea rezistenţei locale, fapt care simplifică trecerea acestei bariere naturale şi eficiente de către agenţii externi.

AFECŢIUNEA MICOTICĂ NU ESTE DOAR UN DEFECT COSMETIC, DAR ŞI O SURSĂ DE PERICOL PENTRU SĂNĂTATE.

Cele mai răspândite sunt afecţiunile micotice ale pielii, unghiilor, picioarelor şi mâinilor, care sunt provocate de: dermatofite; ciupercile sub formă de drojdii, precum Candida; ciupercile de mucegai.

Dezvoltarea afecţiunilor micotice este condiţionată de un mediu umed şi o transpiraţie excesivă. De cele mai dese ori infectarea are loc în locurile publice, unde se umblă desculţ: la piscine, băi şi cabine de duş, săli de sport, la plajă. Nu este exclusă nici posibilitatea infectării în saloanele de manichiură şi pedichiură.

TRATAMENTUL LOCAL: CERINŢE ŞI POSIBILITĂŢI

            Micozele pielii necesită a fi tratate chiar la cele mai timpurii etape ale bolii. În acest scop se utilizează preparate antimicotice cu aplicare locală externă, care acţionează nemijlocit asupra focarului de infecţie. Tratamentul antimicotic local este oportun şi în cazul contraindicaţiilor în ceea ce priveşte administrarea antimicoticelor cu acţiune sistemică.

            Preparatele antimicotice cu aplicare externă trebuie să corespundă unui şir de cerinţe:

  • să posede un spectru larg de acţiune antimicotică;
  • să asigure o concentraţie înaltă a substanţei active în straturile superficiale ale pielii;
  • să aibă efect la aplicarea nu mai frecventă de 1-2 ori pe zi;
  • să nu aibă acţiune iritantă la nivel local şi să nu provoace reacţii alergice;
  • să fie comode de folosit;
  • să nu aibă culoare şi miros.

La alegerea preparatului este necesar să fie luat în consideraţie şi mecanismul de acţiune. Remediile antimicotice cu acţiune fungistatică inhibă dezvoltarea celulelor fungice, în timp ce fungicidele omoară agenţii patogeni, fapt care asigură o însănătoşire mai grabnică şi mai sigură. În prezent, arsenalul dermatologilor cuprinde preparate accesibile, eficiente şi inofensive pentru tratamentul şi profilaxia afecţiunilor micotice, care corespund tuturor cerinţelor moderne.

În particular, preparatul Terbisil cremă pe bază de terbinafină – o substanţă antimicotică din grupul alilaminelor, cu spectru larg de acţiune.

TERBISIL ÎN ACŢIUNE

Preparatul antimicotic Terbisil cremă influenţează procesul biosintezei sterolilor în peretele ciupercii. Terbisil cremă suprimă rapid biosinteza sterolilor membranei ciupercilor, pe baza inhibării squalen-epoxidazei, fapt care duce la adunarea de squalen la nivel intercelular şi distrugerea celulei fungice. 

Chiar şi în concentraţii mici Terbisil cremă are o acţiune fungicidă asupra dermatofitelor, ciupercilor dimorfe şi a unor specii de mucegaiuri. Acţiunea asupra ciupercilor sub formă de drojdii (precum este Candida) poate fi fungicidă sau fungistatică, în funcţie de suşa ciupercii.

Terbisil cremă este indicat, pentru uz extern, în cazul infecţiilor pielii, provocate de dermatofite (Т. rubrum, Т. verrucosum, Т. violaceum, etc.), microspori, reprezentanţii speciei Candida. Terbisil mai este eficient în tratarea micozelor de pe partea acoperită cu păr a capului, precum şi a pityriasis-ului versicolor, provocat de Malassezia furfur.   

ÎN ZONA DE PROFILAXIE

Pentru profilaxia micozelor o importanţă deosebită o are tratamentul adecvat şi la timp a bolilor existente.

În plus, este necesar să se respecte un şir de reguli:

  • să nu purtaţi încălţămintea pe piciorul desculţ; atunci când mergeţi la plajă, piscină, saună;
  • purtaţi încălţăminte individuală specială;
  • nu folosiţi prosoape străine, încălţăminte străină, instrumente pentru pedichiură şi manichiură.

Să evitaţi infecţiile micotice vă vor ajuta regulile de igienă personală. Este necesar ca de două ori pe zi să vă spălaţi pe picioare şi să le ştergeţi minuţios, inclusiv spaţiile interdigitale, să schimbaţi zilnic ciorapii, colanţii (este preferabil ca aceştia să fie din materiale naturale).

O importanţă deosebită o are atitudinea grijulie faţă de pielea proprie, prevenirea leziunilor. Trebuie să evitaţi purtarea încălţămintei nepotrivite şi necalitative, a lenjeriei şi a hainelor strâmte.

Şi, în sfârşit, atunci când mergeţi la plajă, bazin, saună, cabinele de duş publice şi sălile de sport, se recomandă să prelucraţi pielea cu Terbisil cremă – preparat antimicotic cu acţiune locală. Crema Terbisil este sigură în acţiune, uşor de folosit, rapid se absoarbe şi nu lasă urme pe haine.

Reţineţi acest nume şi uitaţi de micoză!”

Recommended For You