Ambrozia, pelinul și urzica. Ce au în comun?

AMBROZIA ȘI PELINUL. CE AU OARE ÎN COMUN?

Ambrozia este cunoscută și sub denumirea de iarba de paragină sau iarba pârloagelor, în funcție de zonă. Face parte dintr-o familie de buruieni cu un alergen des întâlnit, iar când o persoană insipiră polenul de la ambrozie, aceasta se poate confrunta cu simptomele unei alergii. Semințele care sunt răspândite prin vânt germinează primăvara, planta crește o dată cu majoritatea buruienilor, iar până la jumătatea lunii iulie, ambrozia devine dominantă, atunci când își dezvoltă învelișul floral. Planta ambrozia este rezistentă la arșiță și secetă, tocmai din această cauză ea se dezvoltă foarte repede, în orice condiții. Planta de ambrozie se înmulțește prin semințe, care pot rezista în pământ mai mult de un sezon de vegetație până să germineze.

Pelinul este o plantă compozită, de culoare gri-argintiu, cu un miros puternic aromat și gust amar. Pelinul poate fi de mai multe tipuri: comun, de câmp și amar. Perioada de înflorire a pelinului este în iulie-septembrie, adică în perioada de căldură și a vacanței de vară. Pelinul crește ca alte buruieni, de-a lungul căilor ferate, pe loturi libere și în apropierea gardurilor.

Alergia la polenul de ambrozie și pelin au simptome similare ca în cazul altor alergii:

  • rinita alergică, cu strănut, congestie nazală, mâncărime nazală, rinoree (nasul curge cu secreții apoase);
  • conjunctivita alergică: inflamarea și înroșirea ochilor;
  • mâncărimi la nivelul urechilor, cerului gurii;
  • pierderea mirosului;
  • oboseala cronică și somnolența;
  • criză de tuse similară cu cea din astmul bronșic.

De asemenea, este important de știut faptul că unii pacienți cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavității bucale, edem limbă, buze, ”senzație de nod în gât”, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe și legume. În plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice și apicole (polen, miere).

Cum tratăm alergia la ambrozie ?

Dacă evitarea polenului de ambrozie nu este o măsură suficientă pentru a preveni simptomele alergiei la ambrozie, puteți lua în considerare tratamentul cu medicamente antihistaminice. Tratamentul medicamentos cuprinde, pe de o parte, tratarea simptomelor alergiei la ambrozie, cu ajutorul antihistaminicelor, picăturilor nazale sau spray-ului nazal. În cazurile mai acute, medicul alergolog poate recomanda picăturile sau injecțiile cu extracte alergenice standardizate.

Antihistaminicele au proprietatea de a atenua efectul histaminei, care determină apariția manifestărilor alergice. Medicamentele antihistaminice și-au dovedit eficacitatea în ceea ce privește ameliorarea senzației de strănut și de prurit nazal, atenuarea congestiei și diminuarea secreției nazale. Antihistaminicele sunt de 2 feluri sau generații. Cele vechi, din generația I sunt cunoscute ca sedative, cele mai noi, din generația a doua – nesedative. Cele din generația I pot fi responsabile de apariția unor efecte secundare precum stările de somnolența, diminuarea atenției și a abilității de coordonare a mișcărilor. Cele din generația a doua nu provoacă somnolență și nu sedează.

Lordestin reprezintă un antihistaminic din generația a doua ce conține desloratadină. Acțiunea medicamentului este rapidă, în primele 30 minute după administrare. Lordestin poate fi administrat în doze mai mici decât alte preparate antihistaminice şi doar o dată pe zi, întrucât acţiunea acestuia durează pînă la 24 de ore. Lordestin poate fi administrat indiferent de orarul meselor. În acelaşi timp, preparatul nu se cumulează în organism şi are efecte adverse minime, nu cauzează somnolenţă şi nu restricţionează conducerea automobilului sau lucrul cu dispozitivele mobile.

În categoria indicaţiilor terapeutice pentru administrarea preparatului Lordestin se numără diferite boli alergice, precum rinita alergică (febra fânului) și urticaria.

Lordestin. Fără frică de alergie.

Acesta este un medicament. Citiţi cu atenţie prospectul.  Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.” Certificat Nr. 23383 din 30.03.2017

Recommended For You