Toamna, leziunile erozive si ulcerative ale tractului gastro-intestinal superior în mod tradiţional se acutizează, iar durerile de stomac reamintesc existenţa problemelor menţionate anterior. Cauze sunt multiple, iar cele mai multe dintre ele sunt sateliţii vieții cotidiene şi anume: stressul, fumatul, alimentaţia incorectă, consumul excesiv de alcool sau de medicamente. Modificările de tip eroziv-ulceroas la nivelul membranei mucoase a stomacului pot fi ca o manifestare a unor boli. Acestea includ ulcerul gastric și duodenal, ulcerele simptomatice, cauzate de administrarea unor medicamente de tipul antiinflamatoarelor sau corticosteroizilor. Conform datelor statistice, fiecare a V-ea persoană a planetei noastre suferă de ulcer gastric sau ulcer duodenal, majoritatea dintre ei fiind persoane tinere, cu vârstă cuprinsă între 30 şi 50 ani.
Care sunt simptomele de boala?
Cele mai caracteristice simptome dispeptice caracteristice leziunilor erozive si ulcerative sunt: durerea în regiunea epigastrică, greaţa, voma şi arsurile la stomac.
Durerea de obicei este legată de aportul alimentar şi poate apare cu 30-40 de minute înainte de masă, sau cu 1,5-2 ore mai târziu. Durerile de după masă sunt caracteristice pentru ulcerul duodenal. Ele sunt dureri postprandiale, apar noaptea, iar uneori, apar şi vărsăturile, care aduc o alinare pacientului.
Un alt simptom este arsura la stomac care apare în mod normal după o masă, mai rar pe stomacul gol sau pe timp de noapte și este asociată cu aruncarea conținutului gastric care este de tip acid in partea inferioară a esofagului.
Ulcerul trebuie tratat…
Ulcerul este periculos nu numai prin durere. Periculoase sunt complicatiile precum: sângerarea, care poate apare la ≈30% din pacienți, perforația ulcerului în ≈15% din cazuri, extinderea la organele vecine și chiar transformarea malignă. Deaceia, boala ulceroasă nu trebuie lăsată în speranta că va trece de la sine. Se poate spune, fără exagerare, că amânarea sau nerespectarea tratamentului este periculosă pentru viață.
Cum tratăm ulcerul?
Deoarece mecanismul de dezvoltare a ulcerelor este în mare parte din cauza creşterii produceriii de acid gastric, drept temelie pentru tratamentul ulcerelor serveşte folosirea substanțelor active care reduc producerea acestui acid. La administrarea lor, scade producerea de acid gastric, se reduce conținutul de acid clorhidric și pepsină.
Efectiv …
Unul dintre cele mai reuşite preparate din această grupă este produs de compania ungară Gedeon Richter cu denumirea comercială de Quamatel.
Acest medicament antiulceros este de generatia III, şi este efectiv în doze mult mai mici decât predecesorii săi. Din această cauză s-a redus numărul complicaţiilor, durata şederii în spital, precum şi costul total al tratamentului. Tratamentul cu Quamatel prevede vindecarea ulcerului și a eroziunilor mucoasei stomacale sau duodenale. Quamatel ajută şi în tratamentul altor boli comune ale timpului nostru precum ar fi pancreatitele. Pancreatita, începe de obicei cu o durere ascuțită în partea superioară a abdomenului. Apoi apar greață și vărsăturile, intoleranță alimentară, în mod special la grăsimi. Temperatura corpului poate să crească până la 39-40˚C. Această boală se caracterizează şi prin distensie abdominală (balonare)… O astfel de stare este o urgenţă medicală și necesită atenție imediată.
În acest caz, de asemenea, vă ajută Quamatel, deoarece acest medicament reduce producerea de enzime pancreatice, fiind un element important în tratamentul pancreatitei.
… şi în condiții de siguranță
Spre deosebire de alte produse similare din generațiile anterioare, Quamatel nu provoacă impotență sau mărirea sânilor la bărbați, nu are nici un efect asupra sistemului enzimatic în ficat, astfel încât acesta poate fi combinat cu utilizarea altor medicamente. În plus, Quamatel bine tolerat si, practic, nu are efecte secundare, chiar și la utilizare îndelungată. Quamatel este disponibil in doua forme farmaceutice: comprimate și soluție pentru administrare intravenoasă. Printre toți producătorii de famotidina (ingredientul activ al medicamentului), Quamatel de la compania Gedeon Richter – este singurul medicament care se produce şi în formă de soluţie pentru utilizare intravenoasă.
„Fratele mai mic” – Quamatel mini
Pe piața farmaceutică a R. Moldova preparatul Quamatel pentru tratamentul ulcerelor gastrice şi duodenale există de mulţi ani. Un pic mai târziu, în farmacii, a apărut o formă nouă – Quamatel mini. Indicația principală pentru utilizarea Quamatel mini sunt arsurile la stomac. Cu toate acestea, spre deosebire de alte mijloace de arsuri la stomac (antacidele), Quamatel mini nu doar elimină acest simptom neplăcut, ci și stopează mecanismul de formare excesivă a acidului clorhidric. Astfel, utilizarea în timp util a Quamatel mini, nu numai că vă scăpă de arsuri la stomac, dar şi previne posibila dezvoltare a ulcerului peptic.
Quamatel mai poate fi administrat în:
- ulcer gastric și duodenal, în faza acuta;
- esofagita de reflux, urmată de arsuri la stomac;
- pentru prevenirea recidivei de ulcer peptic și ulcer duodenal;
- prevenirea exacerbărilor gastritei cronice;
- pancreatitele
- în scop de prevenire a ulcerelor, cînd se administrază antiinflamatorii nesteroidiene sau glucocorticoizi.