În perioada 12 – 15 septembrie 2020, în cadrul celei de-a 33-a Întruniri Anuale a Colegiului European de Neuropsihofarmacologie (ECNP) – care a fost convocată în mod virtual datorită situației pandemice COVID-19 – au fost prezentate noi analize ale studiilor cu cariprazină la pacienții cu schizofrenie. Pe baza analizei post-hoc a patru studii dublu-oarbe, s-a constatat că tratamentul cu cariprazină este eficient pentru agitație și ostilitate – unul dintre cele mai critice aspecte ale schizofreniei – la pacienții în faza acută. Mai mult, s-a menționat, de asemenea, că pacienții aflați în faza incipientă a bolii au prezentat îmbunătățiri semnificative la administrarea de cariprazină. Important este că cariprazina a îmbunătățit, de asemenea, performanța socială a pacienților în comparație cu placebo sau risperidonă, iar recidiva a avut loc semnificativ mai rar cu cariprazină decât cu placebo, în ciuda faptului că mulți parametri de siguranță au fost comparabili în cele două grupuri.
Schizofrenia este o tulburare mentală cronică cuprinzând cinci domenii ale simptomelor: pozitive, negative, cognitive, starea de spirit și ostilitate. Aceasta afectează aproximativ 1% din populație, ceea ce înseamnă că aproximativ 5 milioane de oameni se luptă cu această boală numai în UE. Tratamentul schizofreniei se face în principal prin prescrierea de medicamente antipsihotice. Alegerea medicamentului potrivit depinde, nu numai de simptomele pe care le experimentează pacientul, ci și de alți factori, cum ar fi tolerabilitatea și capacitatea de a îmbunătăți funcționalitatea de zi cu zi. Prin urmare, în afișele prezentate la ECNP, echipa științifică s-a concentrat asupra acelor aspecte ale tratamentului cu cariprazină care privesc dincolo de simptomele „clasice” ale schizofreniei.
Agitația și ostilitatea sunt aspecte critice în tratamentul schizofreniei. Pacienții psihotici agitați și cu comportament ostil sunt spitalizați mai frecvent și pentru mai mult timp, precum și au o aderență mai slabă la tratament. Pe baza dovezilor studiilor dublu-oarbe – care reprezintă standardul de aur în cercetarea clinică – tratamentul cu cariprazină a fost eficient la pacienții în faza acută pentru ostilitate din prima săptămână și pentru agitație din săptămâna a doua. În plus, nivelurile mai ridicate de severitate inițială au fost asociate cu un efect mai mare al cariprazinei în aceste privințe.
Pe lângă agitație și ostilitate, un alt aspect important al tratamentului schizofreniei este funcționalitatea în viața de zi cu zi. O analiză post-hoc a eficacității cariprazinei versus risperidona / placebo a arătat că cariprazina este asociată cu o îmbunătățire relevantă clinic a funcționalității pacientului și a performanței sociale, pe baza modificărilor la nivelul Performanței Personale și Sociale – scara PSP. Aceste rezultate sugerează că cariprazina are capacitatea de a îmbunătăți nu numai simptomele pozitive și negative, ci și funcționalitatea de zi cu zi și competența socială a pacienților, ceea ce la rândul său duce la o calitate mai bună a vieții.
Pentru a îmbunătăți calitatea vieții, pacienții trebuie, de asemenea, să fie diagnosticați și tratați cât mai curând posibil. Conform unei analize post-hoc, s-a constatat că cariprazina este eficientă în tratarea pacienților în stadiul incipient al schizofreniei (primii cinci ani ai tulburării). Important, acest lucru a fost observat nu numai în simptomatologia generală, ci și în simptomele pozitive, negative și legate de ostilitate, care sunt cele mai caracteristice în această perioadă a bolii.
Cel mai mare factor de risc pentru recidivă pentru pacienți la începutul evoluției tulburării este neaderarea la tratament. Se întâmplă cel mai frecvent atunci când reacțiile adverse sunt insuportabile sau inacceptabile pentru pacienți. Pe baza unei analize post-hoc care a comparat pacienții stabili care întrerup tratamentul cu cariprazină față de pacienții care au luat cariprazină pe termen lung (în toate etapele schizofreniei), s-a demonstrat că cariprazina este în general sigură și bine tolerată, iar recidiva a apărut de mai puține ori cu tratamentul cu cariprazină decât cu placebo. Astfel, rezultatele generale sugerează că aderența ar putea fi îmbunătățită cu tratamentul cu cariprazină.
Despre Cariprazină
Cariprazina, un puternic agonist parțial al receptorului dopamină D3 / D2 cu legare preferențială la receptorii D3, este aprobată în UE pentru tratamentul schizofreniei la adulți sub denumirea de brand Reagila® și în SUA pentru tratamentul schizofreniei și tulburarea bipolară I asociată cu episoade depresive, mixte sau maniacale sub denumirea de brand – Vraylar®. În plus, cariprazina este investigată ca tratament adjuvant pentru tulburarea depresivă majoră la adulți. Cariprazina este protejată de un brevet de compoziție a materiei care expiră în anul 2029. Cariprazina a fost descoperită de Gedeon Richter Plc. și este licențiată pentru Allergan (AbbVie) în America și pentru Recordati SpA în țările din Europa de Vest.
Despre “Gedeon Richter”
Gedeon Richter SA (www.richter.hu), cu sediul în Budapesta, Ungaria, este o companie farmaceutică de amploare din Europa Centrală și de Est, cu o prezență directă în Europa de Vest, China și America Latină. După atingerea unei capitalizări de piață de 3,6 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2019, vânzările consolidate ale companiei Gedeon Richter au fost de aproximativ 1,6 miliarde EUR (1,7 miliarde USD) în cursul aceluiași an. Portofoliul de produse al companiei Richter acoperă numeroase arii terapeutice importante, cum ar fi sănătatea femeii, sistemul nervos central și cardiovascular. Având cea mai mare unitate de cercetare și dezvoltare din Europa Centrală și de Est, activitatea de cercetare originală a Gedeon Richter se concentrează asupra tulburărilor sistemului nervos central. Ca expert recunoscut pe scară largă în domeniul chimiei steroizilor, Gedeon Richter este un jucător semnificativ in domeniul sănătății femeii pe plan mondial. Deasemenea, GedeonRichter este activ în dezvoltarea produselor biosimilare.
Despre Reprezentanța „Gedeon Richter” în Moldova
Reprezentanța oficială „Gedeon Richter” în Moldova a fost deschisă în 1997 și a devenit cea de-a doua structură a companiei „Gedeon Richter” în Moldova, urmând Depozitul farmaceutic Moldo-Ungar „RihPanGalFarma”, ce activează din 1996. Construcția a două depozite de standard european (la Chisinau și la Bălți) și lansarea unei rețele proprii din 55 farmacii orientate social, au permis companiei să implementeze modelul integrat pe verticala de mișcare a medicamentelor – exclusiv în Moldova. Astăzi nici o altă companie de pe piața farmaceutică locală nu dispune de un distribuitor propriu, care să ofere achizițiile de medicamente direct de la uzină, o reprezentanță oficială și o rețea farmaceutică de firmă. Sistemul respectiv elimină apariția costurilor suplimentare în procedura de aprovizionare cu medicamente și creșterea valorii finale a acestora în farmaciile cu amănuntul. În toate unitățile sale în Moldova sunt angajați cca 300 cetățeni moldoveni.
Produsele „Gedeon Richter” sunt prezente în Moldova de mai bine de 60 ani, astăzi compania deține cel mai variat și modern portofoliu cu preparate cardiologice, fiind lider în segmentul dat.
Conform indicatorilor oferiți de Pharmaceutical Marketing Group, compania „Gedeon Richter” de mai bine de 20 ani ocupă locul întâi pe piața farmaceutică din Moldova, unde actualmente operează 948 producători farmaceutici străini și locali.
Sursa : Comunicat de presă ECNP – Cariprazina